Magazine 02 - 2024

Magazine 02 - 2024

Verschijnt in week 14
Header afbeelding

Einde LRCH Forum in zicht

Sinds het begin van de website van de LRCH, ruim 25 jaar geleden, is er het LRCH Forum.

In de begintijd van internet was het nog allemaal nieuw, waren er nog nauwelijks digitale plekken waar je wat kon naslaan op technisch vlak en platforms als YouTube en Facebook moesten nog uitgevonden worden. Hyves startte in 2004 en na 6 jaar was het alweer bijna over.

Kortom: wilde je technische kennis delen, kon je dat via de Technische afdeling van de LRCH doen (ja, die hadden we toen) en/of je verdiepen in de oneindige rij aan technische handboeken en werkplaatshandboeken.
Het Forum bracht gelijkgestemden bij elkaar om elkaar van kennis en hulp te voorzien bij het sleutelen. Was je klaar met sleutelen; dan ging je naar de ‘kroeg’ (een subgroep in het Forum) om even lekker slap te kwebbelen met elkaar.
Kortom: een digitale plek waar je elkaar tegenkwam.

Inmiddels is het internet niet meer weg te denken uit onze maatschappij en is bijvoorbeeld YouTube iedere dag ruim 300.000 video’s rijker. Daartussen zitten ook veel technische video’s waarin je perfect kunt zien hoe je iets uit elkaar haalt en, soms belangrijker, weer in elkaar.
De ‘kroeg’ is voor het overgrote deel verplaatst naar de sociale mediakanalen als Facebook en WhattsApp Communities, waar diverse groepen, al dan niet specialistisch, mensen aan de juiste, brede en actuele kennis helpen en ook weer gewoon lekker kwebbelen met elkaar.

We zien dat ook aan het gebruik van ons Forum, waarbij er steeds minder actieve gebruikers zijn die met enige regelmaat inloggen. De technische artikelen zijn misschien nog wel actueel, maar er wordt nog maar zeer sporadisch iets actueel toegevoegd; alles is op andere kanalen en manieren te vinden en dat doet men dan ook.
Daarnaast wordt het Forum ook steeds instabieler door de leeftijd.

We lopen al lang te wikken en te wegen of we het Forum geheel opnieuw moeten inrichten, maar voor het handjevol gebruikers is dat een te grote belasting voor de vrijwilligers en/of de portemonnee van de club.
In goed overleg heeft het bestuur dan ook besloten het LRCH Forum uit te faseren en stopt het Forum op 31 december 2024. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk.

Om de gigantische berg aan opgestapelde technische informatie uit de loop der jaren nog altijd beschikbaar te houden, zijn we uiteraard wel bezig met de mogelijkheden te onderzoeken hóe we de huidige technische informatie op een eenvoudige manier nog altijd beschikbaar kunnen stellen aan onze leden binnen onze eigen website.

Zodra we daar meer informatie over hebben, lees je het hier in jouw LRCH Magazine!
Heb je zelf daar ideeën over, laat het ons dan weten via een mailtje.

Altijd handig bij het sleutelen: gewoon een boek erbij 😉