Magazine 03 - 2024

Magazine 03 - 2024

Verschijnt in week 25
Header afbeelding

Defender met waterstofcel

Jaguar Land Rover ontwikkelt een prototype voor een Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) op basis van de Land Rover Defender. De eerste tests van deze Defender met waterstoftechnologie beginnen naar verwachting dit jaar.

 

Het FCEV-concept is onderdeel van de missie van Jaguar Land Rover voor het realiseren van nul uitlaatemissies in 2036 en netto emissievrije toeleveringsketen, producten en activiteiten in 2039. Dit ligt in lijn met de vorige maand aangekondigde Reimagine-strategie.

FCEV’s, die elektriciteit opwekken door middel van een chemische reactie tussen zuurstof en waterstof om daarmee een elektromotor van stroom te voorzien, zijn een aanvulling op batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) en een volgende stap naar emissievrije modellen. FCEV’s hebben een grote energiedichtheid, zijn snel weer volgetankt en hebben een minimaal verlies van actieradius bij lage temperaturen. Dit maakt de technologie ideaal voor grotere voertuigen voor langere afstanden, of voor voertuigen die actief zijn in warme of koude omgevingen.

Sinds 2018 is het wereldwijde aantal FCEV’s op de weg bijna verdubbeld, terwijl het aantal waterstoftankstations met meer dan 20%** is toegenomen. Naar verwachting rijden er in 2030 tien miljoen FCEV’s rond en zijn er wereldwijd 10.000 tankstations*.

Het geavanceerde ontwikkelingsproject van Jaguar Land Rover, bekend als Project Zeus, wordt deels gefinancierd door het door de overheid gesteunde Advanced Propulsion Centre. Het project helpt de ingenieurs te begrijpen hoe een waterstof-aandrijflijn verder geoptimaliseerd kan worden, zodat het de prestaties kan leveren die de klanten verwachten: van actieradius tot tanken en van geremd trekvermogen tot de geschiktheid voor offroad rijden.

Het emissievrije prototype New Defender FCEV begint tegen het eind van 2021 aan zijn eerste tests in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij wordt vooral gekeken naar belangrijke eigenschappen zoals de geschiktheid voor offroad rijden en brandstofverbruik. Om Project Zeus tot een succes te maken, werkt Jaguar Land Rover samen met onderzoeks- en ontwikkelingspartners van wereldklasse. Dit zijn onder meer Delta Motorsport, AVL, Marelli Automotive Systems en het UK Battery Industrialisation Centre (UKBIC). Deze partijen werken samen aan het onderzoek, de ontwikkeling en de bouw van het FCEV-prototype.

Ralph Clague, Head of Hydrogen and Fuel Cells for Jaguar Land Rover, zegt: “We know hydrogen has a role to play in the future powertrain mix across the whole transport industry, and alongside battery electric vehicles, it offers another zero tailpipe emission solution for the specific capabilities and requirements of Jaguar Land Rover’s world class line-up of vehicles. The work done alongside our partners in Project Zeus will help us on our journey to become a net zero carbon business by 2039, as we prepare for the next generation of zero tailpipe emissions vehicles.”

 

* Hydrogen Council

** International Energy Agency (IEA)

Voor meer informatie over de door de overheid gesteunde financiering van APC, zie:

https://www.gov.uk/government/news/735-million-to-boost-green-economic-recovery-in-automotive-sector