Magazine 02 - 2023

Magazine 02 - 2023

Verschijnt in week 19
Header afbeelding

Verslag Vaderdagrit | 2021

Vaderdag volgens het Schijf-van-5 principe

Door de omstandigheden rondom het coronavirus was de Allroad Commissie nog altijd genoodzaakt ook deze Vaderdagrit volgens het Schijf-van-5 principe te organiseren. Op zich geen probleem; het scenario doet prima zijn werk en als alle inschrijvers óf nieuw zijn óf een andere route kiezen dan verleden keer (red: september 2020) dan is het voor iedereen een nieuwe route.
Hieronder volgt een verslag van rit Midden door Iris Swinkels.
Aan het eind van dit verslag staat de link naar een video van de LRCH Vaderdagrit 2021 door Casper Lemaire.

De Middenrit

Na vorige keer de Zuidrit te hebben gereden, besloten we om vandaag de Middenrit te rijden. De start is in het Noord-Veluwse Epe. 

Het beginpunt is een parkeerplaats in Vierhouten, ten zuidwesten van Epe. 

Dereis er naartoe is al een route op zich. Nu nog met navigatiesysteem, straks moeten we de weg zelf vinden. Onderweg spotten we al een oranje 110, op weg naar de Zuidrit. Zwaaien! Bijna in Vierhouten aangekomen rijden we over een verharde weg tussen de bossen. Er passeren ons enkele Land Rovers met het bordje ‘Schijf van 5’ al op de auto. In deze mooie omgeving start onze route dadelijk. 


Stof
 

Op een parkeerterrein wachten de organisatoren ons op. Een aantal clubleden is bezig met het bordje ‘schijf van 5, Vaderdageditie’ op de auto te bevestigen. Al snel krijgen wij ook een routeboek, bordje en tie-wraps. We bevestigen het bordje op de auto en starten. We rijden terug over de geasfalteerde weg tussen de bomen, een heerlijk begin in de natuur. Na enkele kilometers slaan we rechtsaf, tussen twee weilanden in, het eerste onverharde pad op. We rijden langs een boerderijtje en in de verte zijn de bossen te zien. In die richting rijden we verder, tussen de bomen door, langs een prachtig weiland met hoog gras, waarna het onverharde pad weer verhard is. Daarna wordt de weg weer onverhard en zien we een bordje staan: ‘Langzaam rijden, i.v.m. stof’. Eerst vraag ik me af of dat speciaal voor ons is opgehangen, maar na nog drie van die borden tegen te komen, realiseer ik me dat ook andere auto’s stof veroorzaken. Vandaag was er overigens weinig stof te veroorzaken vanwege de regenval. 

Stier 

We komen langs een oude boerderij waar twee mannen op de oprit staan. Ze hebben een grote glimlach op hun gezicht en steken hun hand naar ons op. Wij lachen en zwaaien vrolijk terug . Rechts langs de weg is een weitje met geitjes. Ze staan te spelen en te stoeien op een oude tractorband. Vlak daarna komen we bij een boerderij met winkel, koffiehuis en overnachtingsgelegenheid, ‘Dromen bij de boer’, waar binnen wordt voorgelezen uit de Bijbel. Tegenover is een parkeerplaats waar meerdere deelnemers pauzeren aan de koeienweide. We praten over de runderen, staat er nou wel of geen stier bij? Jawel, hoor, we hebben hem gespot. Even de rode kleding opbergen…  

We zwaaien naar de voorbijkomende Land Rovers. We zien ze vlak voor het bos rechts afslaan. In de verte kunnen we ze zien hobbelen over het nog onbekende pad voor ons. Ze rijden langzaam, dus dat belooft een leuk paadje te worden. 

Veluws landschap 

Na de lunch begeven wij ons ook richting het pad. We hobbelen op en neer en ik snap goed dat onze voorgangers hier een rustig tempo aanhielden. Rechts naast ons staan bosjes en links zijn de weilanden, met hekken ervoor. Daar zullen vast ook wel eens koeien staan. We rijden over een grassig zandpad dat van links naar rechts kronkelt. Een stukje verderop zie ik rechts een sloot lopen. Het zand is drassig en we rijden door een modderplas. Ik hoor het water opspatten tegen de onder- en de zijkant van de auto. We rijden nog iets verder langs de sloot, waarna we links afslaan de verharde weg op. 

Na enkele kilometers komen we weer in het bosgebied. Rechts van ons is een prachtige vlakte, precies zoals de Veluwe is. Geel zand, met heiplanten en hier en daar wat bomen met in de verte een bos. Deze weg leidt ons naar een plaatje waarbij staat ‘Hier kun je stoppen voor een ijsje’. We stoppen op de parkeerplaats bedekt met gravel en halen een lekker bolletje schepijs. Met een prachtig uitzicht op het Veluwse landschap genieten we van het ijsje. 


Klik op het beeld voor een korte video impressie van rit West.
(video door Casper Lemaire)