Magazine 02 - 2024

Magazine 02 - 2024

Verschijnt in week 14

3rd Edition LRCH 4D Challenge

  • Tekst: Jan Willem Cleijpool
  • Foto’s: Norbert Duijvelshoff

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 juni 2018 organiseerde LRCH voor de 3e maal de 4D Challenge. Deze 4-daagse competitie voor teams van 2 personen en één Land Rover wordt eens per 2 jaar gehouden. Tijdens de challenge moeten de teams elke dag opdrachten uitvoeren zowel fysiek als met de Land Rover. Meer informatie over de karakteristieken van dit evenement zijn te vinden op de speciale 4D Challenge website.

Dit jaar was de start in Nederland op camping Alleleijn te Epen om vervolgens door te reizen naar het off road terrein Bilstain in België en aansluitend naar Duitsland.

Het hele konvooi van 38 deelnemers in 19 teams en ongeveer 20 vrijwilligers strijkt neer op camping Donnersberg te Gerbach. Deze locatie is de uitvalsbasis voor de rest van het evenement en daar zal ook de finish en de prijsuitreiking plaatsvinden.

Hieronder tref je een kort verslag van het evenement aan. Een uitgebreid verslag zal verschijnen in Magazine 5 – 2018 van LRCH.

Dag 1 woensdag 20 juni – Klaar voor de start, lees de krant!

De deelnemers hebben bij de briefing in april te horen gekregen, dat zij op de eerste dag om 06:00 uur mogen bellen met Projectleider Raymond Versloot. Hij zal hen dan vertellen hoe zij aan het adres van het startpunt kunnen komen. Het blijkt te gaan om het Algemeen Dagblad. Dat is dan ook alles wat ze te horen krijgen. Later zal blijken dat in een kleine advertentie de coördinaten staan van de camping in Epen.

Die dag staan 4 proeven op de agenda: Mountainbiken op het Drielandenpunt in Epen, trial rijden in Bilstain in België, een navigatieopdracht te voet nabij de hangbrug in Geierlay in Duitsland en een kompaskoersloop nabij de camping in Gerbach eveneens in Duitsland. In de tussentijd moeten de deelnemers zich telkens verplaatsen, verzorgen, hun kamp opmaken en eten maken.

Bij de fysieke proeven geldt telkens, dat zowel de gebruikte tijd als het maximum aantal gevonden coördinaten bepalend is voor het resultaat. Bij de autoproeven gaat het echter nooit om tijd, maar altijd om de rijvaardigheid in het terrein.

Dag 2 donderdag 21 juni – Water en knotsen

Deze dag staat er als eerste een combinatie van mountainbiken en kajakken in de buurt van Meiselheim op het programma. Ook hier gaat het weer om tijd en het vinden van posten. Na een korte pauze gaan de deelnemers naar een 4×4 terrein om aldaar een 3-tal proeven met de Land Rover in het bos te doen. Bij één proef moet zittend vanuit de auto geprobeerd worden om met een plastic knots 7 ballen te raken om het maximaal aantal punten te behalen.

Terug op de camping wordt de 7e proef uitgevoerd. Deze bestaat uit het vervoeren van een 20 kg zware plaat tijdens rennend klimmen en afdalen op het terrein van de camping.

Omdat er nog een zeer zwaar programma volgt op de 2 volgende dagen, is er vanaf 21:00 uur die avond rust.

Dag 3 vrijdag 22 juni – Naar Luxemburg!

Al om 07:15 uur vetrekken de deelnemers naar Rotenfels. Een werkelijk prachtige omgeving waar zij een navigatie trailrun moeten uitvoeren. Vervolgens gaan zij voor de 9e proef op weg naar Bridel in Luxemburg. De Luxemburgse Land Rover Club bestaat 20 jaar en heeft voor ons geregeld, dat wij op het door hen gehuurde 4×4 terrein proeven mogen doen.

Na de proef staat er nog een special task voor de gehele groep op het programma. Deze bestaat er uit dat alle Land Rovers van alle deelnemers over een zandberg moeten zien te komen. Deze berg lijkt op het eerste oog onbegaanbaar, maar met vereende krachten wordt deze berijdbaar gemaakt en kan iedereen over de heuvel heen. Nadat ook deze proef is voltooid, gaat de hele groep naar het feestterrein van de Luxemburgse club, waar we ook bekende deelnemers zien uit Nederland maar ook uit Zwitserland. De zusterclub uit het dwergstaatje verrassen we met een aantal flessen LRCH Smeermiddel. Iets wat letterlijk en figuurlijk goed in de smaak viel.

De laatste opdracht voor die dag is in de ruïne van Montforthof. Daar is niet alleen een middeleeuws feest aan de gang, maar moeten de deelnemers ook zoeken naar bladzijden in boeken die overal en nergens zijn verstopt. Niet iedereen slaagt daar goed in. Mogelijk dat de vermoeidheid langzamerhand zijn tol gaat eisen.

Dag 4 zaterdag 23 juni – Finale!

De vorige avond is het best wel laat geworden voor de deelnemers. Toch moeten zij alweer om 09:00 uur klaarstaan voor een run bike run. Terwijl de ene teamgenoot moet rennen, zit de andere op de mountainbike. Samen moeten zij hun weg weten te vinden naar de 15 verschillende posten die her en der verspreid in het bos staan.

’s Middags staat er een autoproef op het programma met 3 proeven in de lokale steengroeve. Deze proeven zijn al weer een stuk complexer dan de dag ervoor. Diverse deelnemers moeten worden los getrokken en links en rechts worden aardig wat punten verloren.

De laatste proef, nummer 13, vindt plaats op de camping en bestaat uit een combinatie van doorhakken van een boomstam, sjouwen, zwemmen, klimmen en hardlopen tot aan de finish. De laatste energie wordt uit de lijven geperst wanneer de teams over de eindstreep komen. Iedereen moedigt elkaar aan en valt vervolgens elkaar in de armen. Toch is iedereen super enthousiast ondanks de vermoeienissen en wat de einduitslag dan ook wordt.

Eindelijk tegen 21:00 uur worden de winnaars van plaats 1 tot met 3 bekend gemaakt en wordt ook aangekondigd wie met de fairplay trofee naar huis mag. De winnaars ontvangen naast de felbegeerde houten trofee ook nog aanvullende prijzen van de sponsoren. Klik hier voor de volledige einduitslag.

Wil je meer weten over de ins en outs van de 4D Challenge of misschien de volgende editie zelf meedoen? Elders op deze site vind je alle informatie. Ook kun je ons op de voet via volgen op onze speciale Facebookpagina.

Op de website van Terrein.nu  is  eveneens een verslag met veel foto’s van deze editie te vinden.