Vaderdagrit 2016: prachtig poldermodel

 De vaderdagrit 2016 in een notendop: koeien, Land Rovers en molens in het zuiden van het Groene Hart. In de zon rijden ruim 90 Land Rovers vanuit Capelle aan de IJssel via Reeuwijk, Polsbroekerdam en Groot Ammers naar Kinderdijk.Het thema van de rit is ‘polderen’ en op de voorkant van het roadbook staat een foto van molens bij Kinderdijk. De verwachtingen zijn hooggespannen. Die worden meer dan waargemaakt. Wat een mooie, monumentale route.

WatersnoodrampVanuit het scoutingclubhuis rijden we de dijk op en zijn meteen uit de drukte van Capelle aan de IJssel. De Hollandse IJssel ligt rechts, de landerijen en boerderijen een stuk lager links. Tussen Ouderkerk en Nieuwerkerk reden we langs het kleine monument ‘Een dubbeltje op zijn kant’, ter nagedachtenis aan de watersnoodramp in 1953. Je kijkt daarna toch nét iets anders naar het water, het land en de dijk ertussen.Even verderop verlaten we de dijk en rijden het lage land in. Tussen weilanden met koeien en boerderijen door rijden we naar Waddinxveen.

HefbrugBij de Waddinxveense hefbrug staat een verkeerslicht op rood en voor de brug staat een lange sliert Land Rovers te wachten. De brug uit 1936 heeft een doorvaartwijdte van 25 meter. Het hele brugdek gaat rechtstandig omhoog tussen de staanders aan beide zijden van de Gouwe. Mooi om te zien, vooral als er Defenders over de brug gaan; allebei gebouwd voor gebruik, niet voor de sier. De brug is een rijksmonument. We rijden door naar Reeuwijk-dorp en komen langs een gemeentelijk monument: het mooie gebouw van de Coöperatieve Landbouwvereniging St. Catharina. Het was een maalderij voor veevoeder, maar sinds de jaren ’80 een kaaspakhuis.

BlijOp een weg door de Reeuwijkse Plassen loopt een ouder echtpaar. De man vraagt of we met een toertocht voor Land Rovers bezig zijn en of er ook ‘van die mooie oude Series’ meerijden. Bij een bevestigend antwoord komt er een grote glimlach op zijn gezicht: dan blijft hij nog even kijken. Het is een kleine moeite om iemand blij te maken.Bij het kleine ophaalbrug bij de Lecksdijk staat de ijscokar van ‘Opa Antonio’; hij doet goede zaken en is ook blij. De brug hoeft niet open; de vele roeiboten die passeren kennen het trucje: plat achteroverliggen op het bankje, riemen laag en langszij houden en na de brug weer overeind en rustig vaart maken. Het moet ook wel goed gaan, met zo veel ‘beste stuurlui’ aan de kant.

BoerderijenWe komen langs weer een rijksmonument: het toegangshek van de hoeve Wiltenburg. De boerderij is niet te zien, maar de poort is indrukwekkend. Op de toegangspoort van een boerderij zie je niet vaak een Latijnse spreuk. Hier wel: ‘Quam parva, nulli cedo’ (‘al ben ik klein, ik wijk voor niets’). We komen door Oudewater; vol met gemeentelijke monumenten en andere mooie huizen.Over de Damweg, de naam zegt het al, door nog meer weilanden met koeien, ooievaars en boerderijen, slootjes met lisdoddes, kikkers, zwanen en meerkoetjes door, langs de polders ‘Noordelijk Benedeneind en Zuidelijk Benedeneind (ten noorden, respectievelijk ten zuiden van Polsbroekerdam), langs ‘Huize Geertje’ (geen monument, wel mooi) en even verderop langs de watertoren van Lopik. Die staat helemaal alleen in een bocht, maar er scharrelen wel kippen omheen. Lekker landelijk. Op de dijk vlak na Cabauw staat een goed onderhouden, oude boerderij met mooie patronen in de bakstenen. Een paar honderd meter staat aan de overkant van de Lopiker Wetering een bijzonder vervallen boerderij; apart om die twee uitersten zo dicht bij elkaar te zien.

En dan… terug van weggeweest: de pont. Deze keer bij Schoonhoven.

MolensTot nu toe hadden we nog niet heel veel molens gezien, maar direct na Groot Ammers staan twee wipmolens en een grondzeiler netjes op een rij langs de Ammersche Boezem. Bij Streefkerk staat langs de Lek molen ‘De Liefde’ tegenover mooie dijkhuisjes. Een heeft een koe op de windvaan staan, de ander een molen. Even de polder in om langs drie andere molens te rijden. Mooi met Streefkerk op de achtergrond. Maar dan rijden we over de Lekdijk naar Kinderdijk… En daar staan negentien molens op ons te wachten in de Hoge Boezem. Bijzonder fotogeniek. Wat is Nederland toch mooi en wat is het toch heerlijk om toerist te zijn in je eigen land.

Dank mensen van de organisatie; het is jullie weer gelukt om een tocht uit te zetten in een prachtige omgeving en alweer was het zonnig. 

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin