Sneeuwwit Bikkelweekend 2017

Het is koud, er ligt sneeuw, het waait en er schijnt soms een waterig zonnetje door de wolken: bikkelweekendweer. In een witte wereld in een witte tent heten de mannen van de organisatie de bikkels in spe welkom op het militaire oefenterrein in Havelte op zaterdag 11 februari.Het beproefde concept werkt ook deze keer weer feilloos: de deelnemers zijn ingedeeld in landenteams. Elk team bestaat uit zes tot acht auto’s en er is een mix gemaakt van verschillende soorten en maten auto’s, lieren, kinderen en volwassenen.Heftige posten

Ook dit jaar heeft de organisatie weer leuke posten bedacht. Natuurlijk zijn er drie posten op het grote zandterrein bij de twee zandbulten. Daar heeft iemand met een graafmachine zich uitgeleefd om drie zware parcoursen te maken met diepe kuilen en steile bergen. Niet elke auto gaat door die parcoursen heen en degene die wel gaan, zitten bijna altijd wel een keer vast. Maar dat betekent wel weer dat er lieren en scheppen gebruikt kunnen worden. Altijd leuk.

In de rest van het terrein zijn een paar posten waar je met de auto een parcours moet afleggen. Bij een moeten eerst alle auto’s vooruit het parcours afleggen en daarna twee auto’s achteruit. Dat laatste blijkt toch best lastig te zijn. Maar het lukt!

Bij de ander rij je eerst door een lange, maar niet diepe plas water en ziet het parcours er niet heel ingewikkeld uit. Tot je bij de laatste helling komt. De ondergrond en de dikke modderlaag erop zijn inmiddels ontdooid en omgevormd tot een dikke, zuigende laag. Ook hier komen de verschillende lieren en een kinetisch koord goed van pas.

Minder heftige postenWaterspelIn de buurt van een open plek moet je een bekertje water op de motorkap zetten en een bospad afrijden. Daar giet iemand het water uit het bekertje in een waterpistool en neemt een andere auto het over: hij rijdt een klein parcoursje waarlangs waxinelichtjes in potjes staan. Met het waterpistool moet je de kaarsjes uitspuiten. Met water spelen is altijd leuk, ook in de winter.

PlankenkoortsAan het begin van een lang, recht bospad staan twee paaltjes en een streep. Een stuk verderop staan nog twee paaltjes en ligt een stapel planken. Je moet twee auto’s met een lint aan elkaar binden en achter elkaar aan over de planken naar de overkant rijden. Er zijn te weinig planken om in een keer de hele baan te maken, dus de auto’s moeten dicht achter elkaar rijden en regelmatig wachten zodat een plank van achter naar voor kan worden verplaatst en voor de auto kan worden gelegd. Het past allemaal net.

Er zit een schroefje losIn het bos zijn veel greppels en daar kan je ook leuke posten maken. Op een zeiltje liggen twee open metalen ringen en twee rechthoekige metalen platen. Op de ringen en platen zijn moeren gesoldeerd. Ongeveer een meter van het zeil af hangen linten. De ringen en platen moeten op het zeil blijven liggen. Je mag niet op het zeil komen en zo lang je op de grond staat, moet je een achter het lint blijven. Het is de bedoeling dat je in de moeren schroeven draait. De organisatie stelt heel ruimhartig twee kinderklimgordels ter beschikking. Er zijn genoeg touwen en lieren mee, dus al snel hangen er lierkabels boven de greppel en hangen er twee kinderen in klimgordels aan de lieren boven het zeil. Het blijkt voor de kinderen toch nog een hele klus om de juiste schroef in de juiste moer te draaien. En hoe om moet je ook al weer draaien? Met de klok mee; dat is ehhh… Richting Olivier. O, dat is makkelijker.

Emmertje zand halenDe trialcommissie heeft ook weer een post bedacht. Niet met auto’s deze keer, maar wel met trialpoortjes. In het midden staat een grote paal die met vier touwen vaststaat. In de top hangt een touw om een katrol en aan het touw zit een emmer. Op de grond is met een lint een parcours aangegeven. De bedoeling: je schept zand in de emmer en hijst de emmer een stukje omhoog. De emmer moet tussen de poortjes door zonder de paaltjes te raken en hij moet het eenzame paaltje juist wel raken. Met de vier touwen die de paal in evenwicht houden, moeten we de paal ‘sturen’. In het midden staat iemand aanwijzingen te geven: ‘Mike: vieren’, ‘Simon: trekken’, ‘Onno: zo houden’, ‘Yoram: vieren’, ‘Danny: emmer laten zakken’. Het werkt!

Dubbele trialOok een leuke post: de dubbele trial: met twee auto’s naast elkaar, en aan elkaar vastgemaakt met een lint een trialproef rijden. De poortjes staan gelukkig wel wat verder uit elkaar dan bij de gewone trial, maar toch: lastig. Elke auto stuurt anders, zelfs twee 110’s hebben niet dezelfde draaicirkel. Dus het is goed uitkijken en afspreken wie wanneer draait. Het lukt de combinatie ‘Series 88’ en ‘Defender 90’ een paar keer achter elkaar foutloos de route af te leggen.

AvondprogrammaOp zaterdagavond zit iedereen vol van de voortreffelijke maaltijd een beetje na te praten als de organisatie aankondigt dat er een avondprogramma is. We zijn benieuwd en gaan de kou in. Er zijn drie spelen. Tussen twee auto’s is een touw gespannen en per land mogen er (om de beurt) drie mensen op het touw staan. Je moet het zo lang mogelijk volhouden, maar langer dan een paar seconden houdt niemand het vol. De volgende keer toch een parapluutje mee voor het evenwicht. Daarna: het ouderwetse touwtrekken tussen twee teams. We sluiten de avond af met laarswerpen. Maar niet gewoon vooruit, maar met een rare beweging van tussen de benen, over de rug en het hoofd naar voren. De meeste laarzen belanden ergens een heel eind de verkeerde kant op, maar er zijn toch een paar mensen die de beweging doorhebben en de laars zelfs een paar meter ver kunnen gooien.BikkelsZondagochtend om zes uur klinkt het reveille door de luidsprekers. Het is nog donker, het is koud en vannacht is de wereld weer iets witter geworden. Maar het geweldige ontbijt vergoedt het vroege opstaan.We gaan verder waar we zaterdag zijn geëindigd, rijden langs de posten die we gister nog niet gehad hadden, verzamelen de letters waar we gister niet langs zijn gereden, groeten veel mensen die op zondagochtend een rustige wandeling over het terrein willen maken en met grote verbazing naar de vele auto’s kijken, en vermaken ons dus weer uitstekend.Tijdens de lunch zit iedereen te puzzelen om van de verzamelde letters een zin te maken, maar niemand komt eruit. De oplossing: It’s not a bloody jeep, it’s a Land Rover. Tja, de Land Rover was duidelijk, maar niemand had bedacht dat het een Engelstalige zin moest zijn.Daarna: de prijsuitreiking. De bikkels van 2017: team Griekenland. Gefeliciteerd!

Dank mensen van de catering die er een geweldig smikkelweekend van hebben gemaakt en dank mensen van de organisatie die er een geweldig bikkelweekend van hebben gemaakt. 

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin