Ladies Day 2017: van hoog tot laag in de zon

tekst: Floor ten Brink, beeld: Floor ten Brink/Paul van der ZwanDe Ladies Day 2017 speelt zich af op het terrein van Watergoed in Valburg. Onder een strakblauwe hemel in de zon vermaken de ladies zich weer uitstekend. De ene helft van de dag zijn er een off road-parcours en twee trialparcoursen te rijden en de ander helft van de dag kunnen de dames of een ‘high rope-parcours’ afleggen of quad rijden.Off roadTrialproevenHet off-roaddagdeel is verdeeld in twee trialproeven en een vrije route. De twee trialparcoursen weten de meeste dames met goed gevolg af te leggen. Proef 1 is even lastig met een kleine modderpoel, een krappe draai en een heuvel aan het eind. Gelukkig staan de paaltjes verder uit elkaar dan bij de echter trial, dus het lukt meestal wel om tussen de paaltjes door te rijden. Maar toch: de marshalls lopen telkens mee en moeten heel at balletjes terugleggen op de paaltjes. Hoeveel kilometer lopen zij op een dag?Proef 2 is aan de overkant in het bos. Het begin is niet heel moeilijk, dan komt een haakse bocht, hellinkje naar beneden, weer een haakse bocht en dan … een diepe baggerbak onderaan de helling omhoog. De marshalls zeggen vriendelijk dat je links aan moet houden, maar helaas: dat blijkt toch lastiger dan gedacht en veel dames belanden in de bagger. En kom daar dan nog maar eens uit. De enige optie: achteruit, tot ook de voorwielen uit de bagger zijn, en dan toch maar links aanhouden zodat de linkerwielen op een harde ondergrond zijn en de rechterwielen niet ver wegzakken in de bagger. Als Sabine met haar 110 keurig links houdt en rustig door de bagger naar boven rijdt, is het compliment van toekijkende dames: “dat doet ze heel netjes; zie je wel dat vrouwen goed kunnen rijden.”

 

 

Vrije routeMet name het deel van de vrije route is zoals een off-roadterrein bedoeld is: bijzonder blubberig. Er zijn verschillende routes. Om de heuvel en de waterbak heen, langs de diepe plassen… maar je kan natuurlijk ook overal over- en doorheen. Zo heb je de keuze voor een wip (altijd leuk) en wat diepere modderplassen. Die zien er eng uit en met een gespannen uitdrukking op haar gezicht stuurt een dame de auto de eerste plas in … om er met een grote grijns op haar gezicht weer uit te rijden. Dat is vaak het geval deze dag: eerst de uitdrukking ‘kan ik dat?’ en daarna ‘Ja! Dit is gaaf; nog een rondje!’ op het gezicht. Het steile heuveltje is niet helemaal geschikt voor een 130 en een 110 kan er met wat stuurkunst wel overheen. Met een kortere wielbasis is het geen probleem. Dat is allemaal proefondervindelijk vastgesteld door enkele dames die zich (bijna) vastrijden. Maar gelukkig weten dames ook met een lier om te gaan en kan iedereen haar weg vervolgen. De ambulance moet een heuveltje opgelierd worden; door een andere damesauto natuurlijk. Opvallend bij de dames: er zijn er maar een paar die weten hoe je banden af moet laten lopen. Kennelijk is dat mannenwerk. Het oppompen overigens ook.Nog meer mannenwerk: tijdens het openingspraatje zegt Jan Willem: ‘de dames maken op zaterdag de auto vies en de mannen maken op zondag de auto weer schoon.’ Of dat een reden is om met de auto door de modder te rijden?... de meeste auto’s zijn in ieder geval behoorlijk vies na het terreinrijden.

 

 

QuadrijdenVoor het quadrijden doen de dames eerst een overall aan; je zou maar eens vies kunnen worden. Daarna een haarnetje en dan de helm. Uitleg over hoe te rijden met een quad is wel handig: je geeft geen gas zoals op een brommer, maar door met je rechterduim een knopje in te drukken. Het is maar dat je het weet. Om een beetje vertrouwd te raken met het gasgeven en remmen (en sturen), rijden de dames wat oefenrondjes op een baan in het zand. Daarna komt het echte werk aan de orde: een parcours met heuveltjes, scheve planken, een trap naar beneden en ander ‘speelgoed’. Verbaasde blikken, grote glimlachen. Zo off-roadrijden is ook leuk. En er zit niemand naast je om commentaar te geven.

 

High ropeHet high-ropeparcours is een waar kunstwerk van balken en touwen. Eigenlijk zijn het twee parcoursen: een parcours hangt op ongeveer anderhalve meter van de grond; het andere, hoge, parcours hangt op ongeveer acht meter boven de grond. Voorzien van een klimgordel, helm en zekeringstouwen leggen de dames eerst het lage parcours af alvorens met een soort houten ladder naar het hoge parcours te klimmen. Het lage parcours bestaat onder andere uit een soort tonnen waar je doorheen moet kruipen, en ronde plateautjes die heen-en-weer slingeren en waar je overheen moet lopen. Het is vaak al zwaar genoeg en niet alle dames leggen het hoge parcours af.Het hoge parcours is wat heftiger met touwwanden, stammen die in de lengterichting van, en even verderop dwars op, de ‘looprichting’ hangen en na een andere overstap palen die verticaal naar beneden hangen met onderaan kleine stokjes om je voeten op te zetten. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Wel leuk om te zien.De roetsjbaan over het water wordt halverwege de ochtend gesloten vanwege de harde tegenwind. De dames zijn simpelweg niet zwaar genoeg om daartegenin naar de overkant te roetsjen. We laten in het midden of dat betekent dat het heksen zijn…

 

 

UitsprakenEnkele opmerkingen die in de loop van de dag te horen zijn:Off road: Dit echt leuk om te doen! Volgende keer off road mag mijn man dus niet meer alleen rijden; dan rij ik ook! Heb je me gezien?: Ik zat niet vast! Is er tijd voor nog een rondje?Quad rijden: Het was een interessante ervaring. Lekker stoer op zo’n ding crossen.High rope: Waar ben ik aan begonnen? Vind ik dit leuk? Echt gaaf om te doen!

 

 

 

 

 

Dank dames (en heren) van de organisatie voor een gezellige dag met mooi weer.En natuurlijk voor de bijzonder toepasselijke tas die de dames aan het eind meekrijgen. Wat vinden de mannen ervan?

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin